Denna gigant bland giganterna

Vilhelm Moberg

Fin bok, fult bokmärke

Så många har sagt det, både kreti och pleti har tittat på mig med fasa när jag sagt att jag inte läst Vilhelm moberg, och så har de sagt det igen: Han är ett geni! Eller som Järegård uttrycker det; en gigant bland giganterna! Så vad finns det då annat att göra än att läsa skiten? Få det ur världen och se om han nu verkligen är så jävla bra.

Jag ska erkänna att jag ställde mig tveksam till projektet. Tänkte att det mest skulle bli tyande hit och tyande dit. Och det blev det. Och det blev bra. Det blev väldigt bra. Redan efter några sidor sögs jag in i detta svenska 1800-talsdrama. Den hade allt; språk som var ack så enkelt att läsa, men ändå vackert; levnadsöden så hårda men beskrivet med sådan detalj att man kunde leva sig i deras liv, under deras täcken och känna vägglössen krypa över deras ben; en historia om hur Sverige svalt, ett Sverige som förökade sig i multum men utan land och mat att mätta alla nya munnar med. Så jag läste boken och jag gladde mig, gladde mig att för en gångs skull inte fallit offer för mina fördomar utan tagit mig tiden att upptäcka denna svenska författare så många redan innan mig läst.

Annonser

Om Jackuro

I skapandet har jag min lust ergo skapar jag, jag kommer fortsätta skapa så min lust fortsätter existera. Visa alla inlägg av Jackuro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: